Frezen met een schrobfrees

Frezen zien er uit als boortjes, maar dienen niet om gaten te boren. Met frezen wordt materiaal verwijderd uit metaal, hout of kunststof, met behulp van een frees, die ronddraait in een apparaat dat voor de aandrijving zorgt. Onder meer onderscheiden we de graveer-, spiebaan-, zaag- en schrobfrees. De meesten van de genoemde frezen worden met name in een freesmachines gebruikt, die tegenwoordig meestal computergestuurd is. Maar bijvoorbeeld de graveerfrees wordt ook regelmatig in een handapparaat gebruikt. Omdat bij de bewerking veel warmte ontstaat, wordt er gekoeld. Dat kan zijn met een vloeistof of met lucht.

Meelopende en tegenlopend frezen

De frezen worden in twee groepen verdeeld: meelopende en tegenlopende frezen. De meelopende frezen draaien rechtsom en bewegen zich vergeleken met bewerkte materiaal naar rechts of linksom en bewegen zich naar links. De tegenlopende frezen draait de frees de ene kant op en beweegt zich de andere kant op. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. De meelopende frezen worden meestal in harde kunststoffen gebruikt en de teruglopende in hout en zachte kunststoffen.

De schrobfrees

Zoals eerder gezegd, zijn er diverse typen frezen, waarvan het gebruik afhangt af het te bewerken materiaal en het gezochte resultaat. De schrobfrees wordt gebruikt als het meer gaat om het bewerken van een grote oppervlakte, en minder om de gladheid en de precieze vorm van het resultaat. Dat wordt aangeduid met ruw- of voorfrezen. Daarom wordt voor deze frees ook wel de naam ruwfrees gebruikt. Desgewenst kan erna met een ander type frees het resultaat verder verfijnd worden en/of het oppervlak gladder gemaakt. De exacte vorm van een schrobfrees hangt onder andere af van of men sneller wil gaan met grover resultaat of langzamer met een gladder resultaat. De fijnere schrobfrees gaat vaak langer mee dan een ruwere. Speciale schrobfrezen kunnen worden gebruikt voor koper, aluminium en lood. Anders gaat het om zachtere materialen, zoals houten, houtachtige en kunststoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *