De palmboom

Dit onderwerp lijkt in eerste instantie misschien een heel eenvoudig onderwerp om uit te leggen. Maar dit is niet echt het geval. Dit komt omdat er zoveel manieren zijn om iemand te vertellen wat een palmboom is. En er zijn zoveel verschillende palmen die verschijnen. Je zou een klassieke visuele definitie kunnen gebruiken van wat iemand zou zien als hij alleen maar naar een palmboom kijkt. Of je zou het op een taxonomische, wetenschappelijke manier kunnen beschrijven. Een andere benadering zou zijn om het te definiëren op basis van grootte of bladuiterlijk. Ten slotte zou je het zelfs kunnen beschrijven aan de hand van hoe het groeit en welk weer het verdraagt. We hebben allemaal wel eens de tropische en “klassieke” Coconut Palm gezien op een strand ergens in de tropen. Als je de Coconut Palm alleen had gebruikt om alle palmbomen te definiëren, zou je letterlijk honderden andere palmen missen die er totaal anders uitzien. Ik zal hieronder beginnen met het beschrijven van de delen van een palmboom, wat taxonomie toevoegen en vervolgens voorbeelden geven van veel totaal verschillende palmbomen die verschijnen.

De geschiedenis van de palmboom

Vanuit een fossiel standpunt gaan palmbomen minstens tachtig miljoen jaar geleden terug naar het Krijt in de tijd van de dinosauriërs. Uit die tijd zijn fossielen van verschillende soorten palmbomen gevonden. Terwijl de landmassa’s van de aarde zijn gemigreerd, vinden we zelfs fossielen van palmen op de meest onverwachte locaties. In de ijskoude landmassa’s van Antarctica zijn zelfs zeer oude palmfossielen te vinden. Deskundigen zijn van mening dat de palmboom misschien wel tot de vroegste van alle bloeiende bomen behoorden. Fossielenverzamelaars over de hele wereld hebben afdrukken gevonden van palmbladeren, stammen en zelfs bloeiende structuren. Op het hoogtepunt van de Egyptische cultuur werden palmbomen door velen aanbeden en tijdens de Bijbelse dagen werden palmen vaak beschreven vanwege het belang dat ze boden aan mensen. In veel delen van de wereld evolueerden palmen tot een zeer belangrijk onderdeel van de cultuur, het levensonderhoud en de landbouw van sommige beschavingen.

De belasting van palmen

Er is een groep planten en bomen die bekend staat als angiospermen. Een angiosperm is een bloeiende plant die zaden produceert. Deze zaden zijn omsloten door een soort weefsel. Er zijn honderdduizenden soorten angiospermen. Palmbomen zijn angiospermen en produceren zaden. Onder angiospermen zijn er twee soorten: eenzaadlobbigen en tweezaadlobbigen. Palmbomen behoren tot de eenzaadlobbige groep. Ze zijn uniek omdat ze een eenzaadlobbige zijn met de unieke eigenschap dat ze ook houtachtige weefsels hebben. Eenzaadlobbigen zijn verder onderverdeeld en palmbomen behoren tot de botanische familie die bekend staat als Arecaceae. Onder deze laatste groep zijn er veel verschillende geslachten van palmbomen. Momenteel zijn experts van mening dat het aantal soorten palmbomen groter is dan drieduizend met bijna tweehonderd geslachten. Deze omvatten tropische soorten en soorten die in koude gebieden leven. Het omvat soorten uit vrijwel alle continenten van deze planeet. En het omvat zowel kleine dwergplanten als torenhoge soorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *