BE rijbewijs: wat is het en waarvoor moet je het halen?

be rijbewijs

Er zijn ontzettend veel verschillende rijbewijzen die je kunt halen. Veel van ons kennen vooral het rijbewijs B: een rijbewijs dat je haalt voor het besturen van een personenauto. Er zijn echter nog tientallen andere soorten, waaronder het BE rijbewijs. Dat is in feite een B rijbewijs met een extra aantekening. Die aantekening is in deze situatie een letter waarmee je extra vaardigheden aantoont. Maar wat betekent dat precies, en wanneer heb je BE nodig? Dat ontdek je hier.

be rijbewijs

Over het BE rijbewijs 

Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750. Met de massa wordt het gewicht van de aanhanger en auto bedoeld plus het laadvermogen, dus hoeveel het voertuig zou wegen als deze helemaal vol zit. Rijden met een aanhanger kan heel praktisch zijn. Het is bijvoorbeeld ideaal voor een verhuizing. Maar het BE rijbewijs wordt met name gebruikt door mensen die, al dan niet beroepsmatig, veel apparatuur mee moeten dragen naar een andere locatie. Het laadvermogen van de auto zelf is dan vaak niet voldoende. 

BE halen: hoe doe je dat?

Om een BE rijbewijs te halen moet je een examen afleggen. Dat begint al met het rijbewijs B, want zonder die eerste letter kun je de tweede ook niet halen. Het B rijbewijs haal je door een theorie examen af te leggen en een deel praktijk. Dit is voor veel mensen het eerste rijbewijs dat ze halen en tevens het belangrijkste. Hier leer je de echte rijvaardigheid. Na je praktijkexamen heb je het rijbewijs B gehaald, en dan kun je ook voor de E gaan. Het E rijbewijs haal je door een praktijktoets af te leggen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *